A hagyományos vagyonvédelmi célú kamerarendszereket ma már többféle feladat ellátására is alkalmassá tették a gyártók. Társaságunkhoz is megérkeztek az általunk használt Dahua márka legújabb, intelligens kamerái, melyek már nem csak képet adnak, hanem a képeket különböző szempontok alapján ki is értékelik. 

Megjelentek és azonnal teret nyertek az intelligens funkciókkal rendelkező Dahua eszközök. Egyre szélesebb körben alkalmazza és gyártja a Dahua azon termékeket, melyek rendelkeznek a következő opciókkal:

  • Vonalátlépés
  • Terület megsértése
  • Otthagyott/ellopott tárgy
  • Képszabotázs jelzése
  • Arcdetektálás
  • Emberek számlálása
  • Hőtérkép támogatása

A Dahua okos detektálásnak, illetve intelligens funkcióknak nevezte el a lehetőségeket. Vegyük sorra azokat, amelyek teljesítik egy mai modern intelligens videórendszer jellemzőit.

A Vonalátlépés alkalmazására jó helyszín lehet egy kapubejárat. A logisztikában, raktári átadás-átvételnél hasznos lehet a vonal beállítása, hisz az átlépések utólagos lekérésekor azonnal látjuk a kifelé irányba mozgó árukat sorban, listába rendezve. Ilyen módon sokkal könnyebben átlátható és ellenőrizhető a készlet. Ezen felül a tilos zónába, a befelé irányba haladó és lézengő vásárlókat is gond nélkül ki tudjuk szűrni.

A Terület megsértés jelzés a kültéri védelem mellett több feladatra is használható, például autó érkezésekor automatikusan felnyitja a sorompót, vagy riasztást generál a tiltott terület megsértése miatt. Ez nem a hagyományos riasztási felhasználás, viszont a kameraintelligencia ilyen jellegű kihívásra is alkalmazható, könnyen választ ad a különböző megrendelői igényekre. A végfelhasználó, a megrendelő elégedett lesz a látványos funkcióval és a modern digitális rendszerével.

Az Arcdetektálás funkció használatával egyszerűbbé válik a be- és kilépő személyek azonosítása. A megfelelő kamerapozíciókban – lásd belépési pontok – könnyen listázható válik a áthaladó személyek sora, igazolványképpel társítva. Kereshető, áttekinthető minden arckép.

Az Emberszámlálás funkció előnyös alternatívát kínál például egy bolt tulajdonosának annak érdekében, hogy ne csak visszanézésre használhassa a Dahua kamerarendszerét, hanem napi vagy havi vásárlói statisztikákat is készíthessen. Így a be- és kijáratokhoz elhelyezett Ultra sorozatú kamerákkal nemcsak a magas képminőség lesz szembetűnő, de praktikus és látványos látogatói diagramot is összeállíthat vele.

A Hőtérkép hasonló megközelítés alapján mutatja meg, hogy az adott területen belül hol, milyen mennyiségű aktivitás volt jelen, melyik a legforgalmasabb rész, illetve hol vannak az üzleten belül holt és hideg terek. Így a legfontosabb árucikkeit a vásárlók által legtöbbet látogatott helyen kínálhatja.